Klaverbladplastiek Ministerie van Financiën

Deze plastiek ontwierp Onno van Dokkum (geboren 20 aug. 1943) in opdracht van architect Vegter, rijksbouwmeester in de jaren ’60. De sculptuur maakt deel uit van een totaalontwerp voor de kleine patio van het ministerie. Van Dokkum werkte voor deze opdracht nauw samen met de tuinarchitecten Pieter Buys en Bob van der Vliet. De opdrachtomschrijving luidde: maakt een sculptuur waar de gebruiker deel van uit kan maken, waar hij bij en onder kan vertoeven, en die wisselende symmetriën toont bij diverse kijkrichtingen, vooral vanuit de verschillende verdiepinghoogtes. In dit verband moeten we ook denken aan de reflecties in de vijver. Deze vijver vormt een dominant onderdeel van de patio. Vorm en constructie vallen in hoge mate samen door het principe van de ‘tensegrity’ opnieuw inhoud te geven. Van Dokkum paste hier zowel ‘materiaal ontwijkende knooppunten’ als de ‘op druk belaste boogconstructie’ toe. De vloer van deze patio vormt tevens het dak van de er onder liggende parkeergarage. Om die reden waren Gewichtsbesparende oplossingen een absolute eis voor de inrichting van deze patio.

Advertenties

%d bloggers liken dit: